onsdag 28 juli 2010

Hålla mobben i schack

Gårdagen innehöll vapentjänst. Och en välbehövlig repetition blev förmiddagens övning. Herregud, jag använde AK5'an i tio månader, och nu fick jag nya modellen i handen och kände igen färgen och pistolgreppet... Men det löste sig, innehållet var ungefär detsamma. Eftermiddagen ägnades åt inskjutning av båda riktmedel, men det var först de tre sista serierna som jag hittade tillbaka till min gamla skjutteknik och blev nöjd. Jag menar, det känns lite bättre att ha 3,5 cm spridning på ytterskotten på 100 m, än att ha 18 cm spridning.

Gårdagkvällen ägnades åt att lulla runt på Coop, tappa bort mina kamrater därinne och sedan bli efterlyst på kasern. (Dock inte på hela regementet!) Så jag fick ett varmt välkomnande när jag kom tillbaka och det var riktigt trevligt.


Dagens aktiviteter var täthetsprov av skyddsmask, brandsläckning samt sjukvård.
Förstnämnda aktiviteten gick bra. Ända tills vi alla hade gått igenom tårgaskammaren, borstat av kläderna och tagit av dem och masken. Då öppnades dörrarna för att vädra ut tårgasen, och i den vindstilla tillvaron la sig tårgasmolnet som ett täcke och bringade de flesta i en något obekväm situation med hosta och rinnande ögon och näsa. Nu vet jag hur otrevliga demonstranter känner när polisen använder tårgas. Rätt åt dem, för all del.

Brandsläckningen gick utan problem, och sjukvårdsövningarna var bra att repetera. Intressant blev sista övningen för dagen. Då ingick jag i en patrullstyrka som kom fram till en trafikolycka där det vimlade av uppretade lokalbor (läs; "afghaner"..). Inte lätt att lösa uppgiften att ta hand om våra skadade soldater och samtidigt hålla mobben i schack. Men det gick ju bra tillslut, såklart.
Kvällen kommer nu avslutas med film och snacks.

4 kommentarer:

  1. "Nu vet jag hur otrevliga demonstranter känner när polisen använder tårgas. Rätt åt dem, för all del."
    Varför rätt åt dem?

    SvaraRadera
  2. Om de är så korkade att de ger sig på polisen så de behöver använda tårgas, då är det rätt åt dem. Om demonstranterna bara höll sig till fredliga demonstrationer och lullade runt med sina skyltar så skulle tårgas aldrig behöva användas.

    SvaraRadera
  3. Om polisen hade en tillräckligt bra utbildning för att förstå att tårgas är ett mildare alternativ till pistol och inte ett första hands alternativ så fine men där är vi inte idag. som exempel kan tas miljö mötet i danmark där poliser sprejar inburade demonstranter för att dom ska lugna ner sig. mvh Mikael

    SvaraRadera
  4. Jamen sedärja, du sa det så bra själv, för att de ska lugna ner sig. Hade de varit lugna från början hade de nog inte blivit inburade. :o)

    SvaraRadera